Logo_muzieum_logo_rgb

Op 8 december lanceert het muZIEum samen met de Taalunie een nieuwe totaalbeleving. De term totaalbeleving is zeer toepasselijk vanwege de innovatieve toevoegingen aan het bestaande muZIEum-concept, waar de bezoeker wordt ondergedompeld in de wereld van blinden en slechtzienden. Dat meldt muZIEum.

Bij binnenkomst betreden bezoekers de wereld van blinden en slechtzienden. Geblinddoekt luisteren zij via een hoofdtelefoon naar een ‘audioshow’, een opname in 3D-geluid. DST – het experience bureau – neemt de bezoekers mee in een realistische film zonder beelden. Bezoekers ervaren waar het muZIEum voor staat en wat andere zintuigen betekenen als iemand geen zicht heeft. Cabaretier Vincent Bijlo is een van de acteurs in de geluidsfilm en grapt over zijn eigen ervaringen. Na de Blikopener leidt een gids de bezoekers rond in totale duisternis waar blindheid wordt ervaren of toont hij tijdens Expeditie Ribbelroute in het stadscentrum van Nijmegen de wereld van slechtzienden door middel van virtual reality. 

Vervolgens ontdekken bezoekers in de foyer meer over de mogelijkheden door hedendaagse taal- en spraaktechnologie. Hoe lees je de krant als je slechtziend bent? Hoe speel je een game als je blind bent en hoe doe je de administratie op kantoor wanneer je niet of weinig ziet?  Door de interactieve quiz ‘Krijg jij het inZICHT?’ ontdekken bezoekers dit zelf. Nadat bezoekers de stellingen hebben beantwoord, gaan ze zelf aan de slag met hedendaagse taal- en spraaktechnologie en ondervinden zij hoe deze van belang zijn als je niet of weinig ziet.

Naar aanleiding van de samenwerking met de NOTaS groep en Taalunie wordt ook het startsein gegeven voor alle partners in de wereld van blind- en slechtziendheid om zich aan te sluiten bij dit platform om hun innovatieve technologieën te tonen aan iedereen alle bezoekers van het muZIEum.  

Door: Redactie Nationale Zorggids