Logo_fnv_logo

Ongeveer 210 thuiszorgmedewerkers van Zorgkompas, werkzaam in de zeven West-Friese gemeenten (Hoorn, Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Stede Broec en Opmeer) verliezen hun baan omdat hun werkgever op 1 januari 2017 stopt met het leveren van huishoudelijke hulp in deze gemeenten. De FNV is laaiend over de gang van zaken. Dat meldt de vakbond. 

FNV-bestuurder Maureen Van der Pligt: “Deze werknemers zijn geen wegwerpartikel dat je kunt inruilen als het zo uitkomt. Gemeenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Aan de ene kant willen ze dat de thuiszorgmedewerkers problemen signaleren, maar willen daar vervolgens niet naar betalen. Wethouder Olierook van de gemeente Enkhuizen komt niet verder dan te zeggen dat er aanbieders zijn die het wel voor een laag tarief willen doen.”

De thuiszorgmedewerkers gaan een onzekere toekomst tegemoet en moeten afwachten of ze worden overgenomen door een nieuwe werkgever en tegen welke arbeidsvoorwaarden. Ook voor de cliënten van de thuiszorg is er grote onzekerheid of zij hun vertrouwde thuiszorgmedewerker behouden. Van der Pligt: "De FNV wil dat de gemeenten afspraken maken met een nieuwe zorginstelling zodat thuiszorgmedewerkers hun baan en arbeidsvoorwaarden en cliënten hun vaste thuiszorgmedewerker behouden. De zorg voor kwetsbare ouderen is ook na het stoppen van Zorgkompas nodig."

De FNV gaat met de medewerkers van Zorgkompas (onderdeel van Zorggroep Alliade) in overleg en overweegt acties richting de gemeenten en de werkgeversorganisaties die nu een slechte cao in de thuiszorg willen afsluiten.

Door: Redactie Nationale Zorggids