Normal_leerlingenvervoer_gehandicapte_leerlingen_speciaal_en_bijzonder_onderwijs

Zorginstellingen krijgen onvoldoende geld om de vervoerskosten voor mensen met een beperking te dekken. Daardoor missen duizenden gehandicapten de dagbesteding die bij hen past. Dit blijkt uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zo meldt het Algemeen Dagblad.

Mensen met een beperking krijgen van zorginstellingen minder mogelijkheden voor dagbesteding, geld voor persoonlijk zorg wordt uitgegeven aan vervoer en cliënten moeten zelfs een bijdrage betalen voor taxiritten. Ook concludeert de NZa dat de kwaliteit van het vervoer te wensen overlaat. Zorginstellingen proberen op ritten te besparen door verschillende groepen samen te laten reizen, waardoor veiligheidsrisico’s ontstaan. De NZa voerde het onderzoek uit onder zorginstellingen en vervoerders. 

De NZa doet een vervolgonderzoek, maar die is pas in 2019 afgerond. Dit zorgt ervoor dat de vervoerstarieven tot die tijd ook niet worden aangepast. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt dat veel te lang duren. De 30.000 gehandicapten die naar dagbesteding gaan hebben goed vervoer nodig en dat gebeurt sinds de halvering van het budget in 2013 steeds minder.

“De opvang is noodgedwongen op hun eigen afdeling, terwijl je juist wilt dat deze mensen een zo normaal mogelijk leven leiden en net als iemand zonder beperking naar hun werk gaan”, zegt VGN-directeur Frank Bluiminck op Radio 1. 

Door: Redactie Nationale Zorggids