Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

De problemen rondom de verwerking van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) zijn bijna geheel verholpen. Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is alles nu blijvend op orde. Begin 2015 liep de uitbetaling van de pgb’s uit op een complete chaos. Door automatiseringsproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kregen duizenden budgethouders een verkeerde vergoeding of zelfs helemaal niets. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Doordat pgb-houders hun geld niet kregen, werden zorgverleners gedwongen om gratis te werken en moesten cliënten geld lenen. Bijna twee jaar na dato verloopt het systeem een stuk soepeler. Zo werd in augustus en september 99 procent van de correct aangeleverde declaraties binnen tien dagen uitbetaald. Spoedbetalingen vinden nauwelijks meer plaats.

“Meldingen lost de SVB inmiddels zoveel mogelijk binnen het regulier betaalproces op of betreffen het op orde brengen van het dossier. Ook de telefonische bereikbaarheid van de SVB blijft goed”, schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. De focus ligt nu weer op fraudecontrole en de controle op foutieve declaraties.

Door: Redactie Nationale Zorggids