Normal_haagse_hogeschool

De Haagse Hogeschool gaat een intelligente elektrische rolstoel ontwikkelen. Rolstoelgebruikers die moeite hebben een rolstoel zelf te besturen hoeven straks slechts op een knop te drukken om naar de gewenste locatie te gaan. Hoofddocent mechatronica Rufus Fraanje en vijf studenten ontvingen voor het prototype een Young Professional Mechatronics Award, een landelijke prijs voor technische hbo-studenten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Sensoren in de rolstoel analyseren de omgeving en zien stilstaande en bewegende obstakels. Deze worden vervolgens in kaart gebracht. Een rolstoelgebruiker hoeft zelf geen actie meer te ondernemen nadat de eindbestemming is ingetikt. Vaak moeten mensen in een rolstoel nog een joystick bewegen om te sturen. “Dat is gedoe en kost veel energie”, zegt Fraanje. De toepassing zal honderd euro extra kosten ten opzichte van een gewone elektrische rolstoel.

Aan het huidige prototype wordt hard gewerkt om de kinderziekten eruit te krijgen. Fraanje verwacht dat het ongeveer nog vijf jaar zal duren voordat het product op de markt komt. GPS alleen blijkt niet voldoende om de rolstoelgebruiker veilig te laten reizen, daarom moeten er extra technologische toepassingen aan toegevoegd worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids