Normal_cochleair_implantaat

Emoties in stemmen zijn voor gebruikers van een cochleair implantaat beter te herkennen na een korte muziektraining. Promovenda Christina Fuller van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht het effect van muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat. Mensen die doof of zeer slechthorend zijn kunnen soms via een cochleair implantaat weer horen. Het geluid dat binnenkomt in de hersenen is dan echter niet akoestisch, maar elektronisch. Dat meldt NPO Radio1. 

Mensen met een cochleair implantaat (CI) moeten opnieuw leren horen. Uit het onderzoek van Fuller blijkt dat een muziektraining daaraan bijdraagt. Fuller wilde muziektraining onderzoeken omdat ze wist dat muzikanten via een CI beter kunnen vaststellen of een stem van een man of vrouw is en welke emoties aan de stem kleven.

Gebruikers van een CI onderwierp ze zes weken lang aan een muzikale training. Daaruit bleek dat zij emoties inderdaad beter konden herkennen na de training. “Je blijft met en CI slechthorend, maar we denken dat mensen met een langere training nog beter kunnen worden”, zegt Fuller.

Door: Redactie Nationale Zorggids