Normal_kapper_schaar__compfight_

Een vrouw uit Hilversum heeft een kapperszaak speciaal voor mensen met een lichte beperking. Sinds een jaar kunnen zij voor een knipbeurt terecht in haar zaak. Ook knipt ze het haar van mensen met een zware beperking op vier locaties van gehandicaptenzorginstelling Amerspoort. Mirjam de Zinger-Akkerman opende haar zaak na het overlijden van haar meervoudig gehandicapte zoontje, waarbij ze een manier vond om het knippen draaglijk te maken. Nu wil ze dat ook voor anderen doen. Dat meldt RTL Nieuws.

“Je kunt niet zeggen: leg je hoofd in je nek. Sommigen zijn gevoelig voor geluiden, dus dan kun je beslist geen föhn gebruiken. Bij anderen moet je rekening houden met licht. En, het belangrijkste: het moet bij deze doelgroep vooral niet te lang duren”, vertelt De Zinger-Akkerman over het knippen van mensen met een beperking. Ze overlegt van te voren dan ook altijd met ouders en begeleiders. Omdat het voor mensen met een zware beperking het beste is om ze te knippen in hun eigen omgeving, werkt ze ook op locatie.

Haar eigen kapperszaak is aangepast aan de behoeften van mensen met een beperking. Zo zijn er geen drempels waar ze eventueel overheen moeten met een rolstoel, de muziek is altijd rustgevend en een gordijn kan de ruimte eventueel verduisteren. Iedere klant heeft het plekje geheel voor zichzelf.

Aanvankelijk vond De Zinger-Akkerman het lastig om mensen zich weer te begeven onder mensen met een beperking, terwijl haar eigen zoon was overleden. Maar na een gesprek met een begeleidster zag ze de meerwaarde van haar werk. “Een jongen die in het begin moest worden vastgehouden, kan ik nu zelfstandig knippen. Daardoor realiseerde ik me dat het wel erg moois wat ik kan betekenen. Het knopje ging om.”

Door: Redactie Nationale Zorggids