Normal_geld__handboeien__fraude

Het zorgkantoor van Menzis gaat de vermeende pgb-fraude bij zorginstelling Monte Christo onderzoeken. Dit doet Menzis naar aanleiding van een uitzending van De Monitor waarin werd gesproken met 31 voormalig cliënten en medewerkers van de zorginstelling die locaties in Emmen en Winschoten heeft. De zorginstelling zou jongeren met een beperking (en een pgb) begeleiden naar werk. Dat melden het Dagblad van het Noorden en De Monitor.

Monte Christo zou volgens tipgevers afspraken niet nakomen en betaalde zorg niet leveren. De zorgverlener is echter nog steeds actief. De Monitor wil uitzoeken hoe dat kan. Een voormalig werknemer vertelt: “Ik heb uitgebreide gesproken met een cliënt van haar, die er nu nog zit. Hij woonde op een huisje op een vakantiepark. Dat viel dan onder ambulant wonen. Hij zegt dat hij kan doen en laten wat hij wil, er komt toch maar een keer in de twee weken iemand een uurtje langs.” Dat terwijl de jongen veel zorg nodig heeft.

Menzis doet onderzoek omdat er niet één, maar meerdere klachten over de vermoedens van fraude met pgb's (persoonsgebonden budget) zijn binnengekomen. De gemeenten Emmen en Oldambt en de politie hebben ook meldingen ontvangen, maar daar is vervolgens nooit iets mee gedaan. Monte Christo zou minderjarige cliënten in een hotel zetten zonder begeleiding, en dat onder de noemer begeleid wonen. Er zijn ook cliënten die zeggen dat ze minder zorg ontvingen dan de betaalde zorg.

Het Menzis zorgkantoor zou harden willen optreden tegen frauderende zorgverleners, maar is daar niet altijd toe in staat. “Nu kunnen we hooguit een waarschuwing geven en achteraf controles uitvoeren”, zegt Jan Megens van Menzis. Toetreden tot de pgb-markt is volgens hem niet moeilijk. Ook mensen zonder kennis van zorg kunnen al snel met hun bedrijf zorg aanbieden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids