Normal_maandoverzicht

Benieuwd naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand? Lees dan ons nieuwste maandoverzicht. De redactie heeft een selectie gemaakt van de belangrijkste nieuwsfeiten, waaronder deze maand het protest van medisch specialisten tegen zorgverzekeraars, de bekendmaking van de zorgpremies van 2017 en het toenemend aantal ouderen dat overlijdt na een val.


Protest medisch specialisten tegen contracten zorgverzekeraars
Fysiotherapeuten, artsen, psychologen en andere (para)medici zien zich door de contracten van de zorgverzekeraars gedwongen om noodzakelijke behandelingen voortijdig te stoppen. Patiënten krijgen hierdoor niet de zorg die zij nodig hebben. Dit gebeurt ook wanneer patiënten volgens hun polis wel recht hebben op die behandelingen. De Consumentenbond en VvAA (adviesorganisatie voor zorgprofessionals) willen dat de beperkende afspraken van zorgverzekeraars vanaf het begin glashelder zijn.

De zorgverleners riskeren nu nog een boete als ze het aantal behandelingen of de duur van een behandeling overschrijden. Soms lopen ze zelfs het risico op verlies van het complete contract. Driekwart van de medisch specialisten wordt geconfronteerd met de negatieve gevolgen van het zogenoemde omzetplafond, waardoor patiënten niet meer door hen behandeld kunnen worden. Wegens het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars moeten apothekers bovendien vaak medicijnen leveren die volgens hen voor de patiënt niet het beste zijn.


Bekendmaking zorgpremies 2017
Alle zorgpremies voor dit jaar zijn bekend. Verzekerden kunnen nu starten met het vergelijken van polissen en zorgverzekeraars. Alle zorgpremies stijgen in 2017, maar de grootste premieverhoging is te zien bij Menzis. Verzekerden betalen daar volgend jaar 119 euro in plaats van 107 euro. De laagste zorgpremie voor volgend jaar is te vinden bij ZEKUR. ZEKUR is echter een budgetpolis. Dit houdt in dat verzekerden bij geplande behandeling een beperkte keuze hebben van ziekenhuizen en apothekers. Acute zorg wordt wel vergoed. Kijk hier voor een overzicht van de zorgpremies.


Steeds meer ouderen overlijden na val
Steeds meer ouderen belanden op de eerste hulp of komen zelfs te overlijden na een val. Vorig jaar werd een val bij zeker drieduizend ouderen fataal. Dat is 35 procent meer dan zes jaar geleden. CBS heeft berekend dat dat aantal blijft stijgen. Niet alleen door vergrijzing, maar ook doordat mensen ouder worden en daardoor langer met ziekten of aandoeningen leven.

Spoedeisende hulpen verdrinken in een steeds grotere toestroom van patiënten. Vooral het aandeel ouderen hierbinnen is toegenomen. Een val in of rondom huis is voor veel ouderen de oorzaak dat zij op de spoedeisende hulp (SEH) belanden, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Ook ouderen waarbij het thuis niet meer gaat, worden naar de SEH verwezen, terwijl er niet echt sprake is van een spoedeisende hulpvraag. Door de toename van kwetsbare ouderen raken ziekenhuizen overbelast. Sommige ziekenhuizen zijn daardoor genoodzaakt om een operatiestop in te lassen. Het AMC breidde onlangs de SEH-afdeling uit.


Overig zorgnieuws

  • De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) adviseerde het kabinet begin november om te stoppen met het adopteren van kinderen uit het buitenland. De Tweede Kamer gaat hierover in beraad.
  • Bewoners in een verpleeghuis van zorgorganisatie Careyn mogen maximaal drie keer per dag naar het toilet. Partijen in de Tweede Kamer reageerden woedend en eisen opheldering.
  • Belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang BOinK wil duidelijkheid over de vraag of ondernemers in de kinderopvang kinderen mogen weigeren die niet zijn ingeënt. Ondernemers zijn bang dat ouders hierdoor tegenover elkaar komen te staan. Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het kinderdagverblijf of op de school van hun kind zijn ingeënt.
  • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil nader onderzoek naar de 1,2 miljard euro bedoeld voor jeugdzorg en thuishulp die vorig jaar op de plank bleef liggen. Van de 393 gemeenten hielden er 371 geld over van het budget, zo bleek uit een overzicht van minister Plasterk, later bevestigd door Binnenlands Bestuur. Diverse gemeenten laten weten boos en verbaasd te zijn over het overzicht.
  • Als het aan de SGP ligt, ontvangt elk gezin na de komst van het eerste kind 1000 euro. Het voorstel kan stellen hepen te beslissen om voor het ouderschap te kiezen, denkt de SGP.
  • België moet opheldering verschaffen over mogelijke schending van de privacy van Nederlandse vrouwen door een Belgisch bedrijf dat de NIPT-test aanbiedt. Dat wil minister Schippers van Volksgezondheid. Het bedrijf benaderde vrouwen die de test ondergingen later opnieuw voor andere onderzoeken. Schippers vraagt zich af of het bedrijf geen Belgische of Europese wetgeving heeft geschonden.
  • De werkdruk in de zorg blijkt onverminderd hoog. Uit een nieuwe onderzoek van CBS blijkt dat werknemers in de gezondheidszorg een bovengemiddeld hoge werkdruk ervaren. De helft van het ziekenhuispersoneel overweegt zelfs een baan buiten de zorg vanwege de werkdruk.
  • Bijna alle kunstgrasvelden die tot nu toe zijn onderzocht bevatten te veel kankerverwekkende stoffen. Diverse voetbalclubs hebben laten weten voorlopig niet meer op kunstgras te spelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids