Normal_bier6_alcohol_drank

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) werden tot voor kort niet als risicogroep voor alcohol-, tabak-, of druggebruik gezien. Ten onrechte, blijkt uit het onderzoek van Joanneke van der Nagel, gefinancierd door ZonMw. Van der Nagel onderzocht het middelengebruik en de risicofactoren daarvoor onder volwassenen met LVB. En ontwikkelde een vragenlijst voor het opsporen van middelengebruik. Dat meldt ZonMw. 

De percentages gebruikers van tabak en cannabis onder mensen met een LVB blijken aanzienlijk hoger dan in de algemene bevolking. Ook alcohol wordt gebruikt door mensen met een LVB, zij het in mindere mate dan in de algemene bevolking.

Niet tijdig en adequaat onderkend gebruik leidt naast gezondheidsschade vaak tot problemen met directe omgeving en maatschappij (het gaat immers niet alleen om de LVB-zorg). Gebruik blijkt echter goed op te sporen met de Substance use and misuse in Intellectual Disability-Questionnaire (SumID-Q), de voor dit onderzoek ontwikkelde vragenlijst. Hierdoor is systematisch screenen op gebruik mogelijk, en kan eerder worden ingegrepen om problemen door gebruik te voorkomen. Dat is ook hard nodig. Volgens Nagel zien we zonder systematische screening alleen het topje van de ijsberg.

Door: Redactie Nationale Zorggids