Normal_geld__handboeien__fraude

Zorgorganisatie Fundament uit Houten wordt ervan verdacht miljoenenfraude te hebben gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Zorgkantoor Zilveren Kruis, die de politie inschakelde toen de vermeende fraude aan het licht kwam, stond vorige week samen met Fundament in de rechtszaal. Het zorgbedrijf ontkent de aantijgingen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Eind maart deed de politie invallen in woningen in Amersfoort en in Utrecht. Daarbij werden computers, gegevensdragers en administratie van Fundament in beslag genomen. In september zaten de voormalig eigenaren van de zorgorganisatie even vast. Zorgkantoor Zilveren Kruis wilde de pgb’s aanvankelijk terugvorderen op de cliënten. Per budgethouder zou het gaan om duizenden tot tienduizenden euro’s. Staatssecretaris Van Rijn stak hier echter een stokje voor.

Fundament ontkent de fraude en vindt bovendien dat Zilveren Kruis de afgelopen jaren te streng heeft gehandeld op het gebied van declaraties. Het zorgbedrijf is er stellig van overtuigd dat de behandeling van declaraties bij Fundament veel strenger was dan bij andere organisaties. Om dit te bewijzen heeft het onder andere richtlijnen, e-mails en andere correspondentie opgevraagd. Zilveren Kruis ontkent het bestaan van deze documenten en beweert dat de declaraties van alle bedrijven enkel op basis van wetgeving en jurisprudentie worden beoordeeld. De rechter had daar zijn twijfels bij.

Het zorgbedrijf zou volgens de gemeente Houten ook fraude hebben gepleegd met de administratie van de cliënten. Zo zou het voor Houtense cliënten vijf aanvragen voor (bijzondere) bijstand hebben gedaan, maar bleken zij niet op de genoemde adressen te wonen. De gemeente heeft aangifte gedaan bij de politie. Deze doet momenteel onderzoek naar de zaak. Alle cliënten van Fundament zitten inmiddels bij een andere zorgorganisatie. Volgens de voormalig eigenaar van Fundament is er nooit fraude gepleegd. “Er is tien jaar lang aantoonbare goede zorg geleverd. Van fraude is geen sprake”, aldus de man. 

Door: Redactie Nationale Zorggids