Afbeelding: KNGF Geleidehonden

KNGF Geleidehonden organiseert voorlichtingssessies van geleidehondbezitters in de bovenbouwklassen van het basisonderwijs en zet ook de hulp in van zesduizend WhatsApp-groepen van burgerinitiatief WhatsApp Buurtpreventie (Wabp). Centraal staat de enorme impact die onverwachte vuurwerkknallen kunnen hebben voor de geleidehond en diens visueel of anderszins beperkte baas. Dat meldt KNGF Geleidehonden.

Peter van der Heijden, Hoofd Training en Cliëntenzorg bij KNGF Geleidehonden: “Veel geleidehondenbazen voelen zich gedurende de decembermaand niet veilig op straat en zijn daardoor beperkt in hun bewegingsvrijheid. Vuurwerk hoort bij de viering van de jaarwisseling, maar er zijn kwetsbare groepen in de samenleving die daar ernstig hinder van ondervinden.”

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de geleidehondenbezitters wel eens een vervelende situatie heeft meegemaakt als gevolg van vuurwerk dat (soms zelfs doelbewust) in hun nabijheid is ontploft. De onverwachte en harde knallen kunnen grote gevolgen hebben voor zowel hond als baas. De angst plus de schrikreactie van de baas en de hond kunnen van invloed zijn op het geleidewerk. Niet alleen is de hond afgeleid van zijn taak, ook kan hij blijvende angst voor harde geluiden ontwikkelen.

In samenwerking met het landelijk burgerinitiatief WhatsApp Buurtpreventie worden deelnemers van de ruim zesduizend aangesloten Whatsapp-groepen geïnformeerd over de wettelijke en gemeentelijke regelingen rondom het afsteken van vuurwerk. Daarbij wordt ook benadrukt wat de impact van vuurwerk is op kwetsbare groepen, zoals blinden en slechtzienden of veteranen met PTSS en hun eventuele blindengeleide- of PTSS buddyhond.

KNGF Geleidehonden steunt het vuurwerkmanifest. De organisatie wil dat consumentenvuurwerk verboden wordt en vuurwerk in de toekomst alleen nog mag worden afgestoken door professionals. Tot die tijd dringt de geleidehondenschool aan op vuurwerkvrije zones en het streng handhaven van afsteektijden. KNGF Geleidehonden roept mensen op om geen vuurwerk in de nabijheid van de geleidehond en zijn (visueel) beperkte baas af te steken. Of om de geleidehondgebruiker te waarschuwen als men ziet dat er vuurwerk wordt gegooid, dan wel de afsteker(s) hier op aan te spreken.  

Door: Redactie Nationale Zorggids