Logo_zonnebloem_logo

Stichting de Zonnebloem moet in 2018 behoorlijk schrappen in het aantal vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking of ziekte. Het aantal donateurs daalt al jaren en het is niet langer mogelijk om op dezelfde voet door te gaan. Alle reizen per bus en vliegtuig zullen in 2018 wegvallen voor de deelnemers die niet op reguliere vakantie kunnen gaan door hun beperking. Dit meldt RTL Nieuws. 

Ieder jaar kan De Zonnebloem zo’n 8.300 mensen verblijden met een aangepaste vakantie via de stichting. Daarbij is gedacht aan aangepast verblijf en vervoer, wat bij reguliere vakanties vaak voor problemen zorgt. Vanaf 2018 is er nog maar plaats voor 2.850 deelnemers per jaar. Ondanks de enorme populariteit en lange wachttijden, zijn de kosten zijn niet langer op te brengen voor De Zonnebloem.

Alleen de reizen met het hotelschip MPS de Zonnebloem blijven bestaan. Dit cruiseschip is aangepast zodat een rolstoel geen belemmering vormt. Ook deelnemers die bedlegerig zijn, kunnen zo alsnog genieten van een vakantie. De deelnemers komen in allerlei leeftijden en hebben een lichamelijke beperking. De stichting heeft zo’n 117.000 leden die zich inzetten voor leuke activiteiten voor die doelgroep.

De inkomsten uit fondsenwerving dalen al jaren en dat zorgt voor grote financiële problemen bij De Zonnebloem. De afgelopen zes jaar daalden de inkomsten van 21 miljoen euro naar 17,8 miljoen euro. Een bezuiniging van 4 miljoen euro is noodzakelijk. Dit wordt gedaan door te schrappen in het aantal reizen en door het personeelsbestand te verkleinen.

Door: Redactie Nationale Zorggids