Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

De KNMP, brancheorganisatie voor apothekers, lanceert 24 filmpjes met medicijnuitleg in gebarentaal. De apothekersorganisatie wil met de filmpjes goed medicijngebruik door doven en slechthorenden bevorderen. De filmpjes kwamen tot stand met steun van het ministerie van Volksgezondheid. Dat meldt KNMP. 

De in gebarentaal vertaalde filmpjes zijn onderdeel van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’, die de KNMP vorig jaar startte om goed medicijngebruik onder laaggeletterde en dove patiënten te bevorderen, met steun van het ministerie van Volksgezondheid. In een brief die minister Schippers vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, bepleit zij het brede gebruik van de KNMP-medicijniconen en gebarentaalfilmpjes.

“Doven leven in een stille wereld en krijgen geen informatie van buitenaf. Daarom hebben ze extra uitleg nodig”, aldus de slechthorende Rob Klaassen tijdens de lancering van de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ door staatssecretaris Martin van Rijn. Klaassen benadrukte daar het belang van medicijnuitleg in gebarentaal. 

Selena den Besten, zelf doof, vertaalde de KNMP-filmpjes in gebarentaal. Dit deed zij samen met Bo Moerland-den Haan, tolk Nederlandse Gebarentaal. Den Besten, te zien in de filmpjes, vond het ‘super’ dat de KNMP haar vroeg om de medicijninformatie toegankelijk voor doven en slechthorenden te maken. “De vertaalde filmpjes maken hopelijk duidelijk hoe medicijnen gebruikt moeten worden. Deze informatie is volgens mij van levensbelang”, aldus Den Besten. De filmpjes zijn te vinden op Apo.nl. 

Door: Redactie Nationale Zorggids