Normal_rolstoel__3_

Revalideren via de VIN-methode is zeer succesvol, maar kent een leeftijdsgrens van 25 jaar. Daarom komt een grote groep patiënten niet in aanmerking voor de behandeling, zoals de 29-jarige profvoetbalspeler Joey. Hierdoor missen Joey en anderen een kostbare kans om te herstellen van hersenletsel. Dit meldt RTL Nieuws. 

VIP staat voor Vroege Intensieve Neurorevalidatie, een behandelmethode die voor jongeren met hersenletsel erg succesvol kan zijn. Met de VIN-methode krijgt de patiënt heel gestructureerd zintuiglijke en cognitieve prikkels toegediend waarmee een gerichte actie wordt uitgelokt. Hiermee zou het verminderde bewustzijn verbeterd kunnen worden. Echter is deze behandelmethode alleen gericht op jongeren tot 25 jaar omdat het effect op oudere patiënten nog niet bewezen is.

Voetballer Joey ontwaakte zes weken na zijn auto-ongeluk uit een coma. Hij was toen 27 jaar oud, en werd niet toegelaten tot revalidatie met de VIN-methode. Zijn ouders zien het als een gemiste kans. “Mensen die wel worden toegelaten, revalideren namelijk sneller. Maar Joey was twee jaar te oud”, zegt vader Rob. Hoewel zij met de hulp van Amerikaanse websites zelf een vergelijkbaar programma hebben gemaakt voor hun zoon, zou het volgens Rob nog beter zijn geweest als zijn zoon gewoon het VIN-programma had kunnen doen. “Misschien had hij dan nu al wel kunnen lopen.”

Naar schatting krijgen ieder jaar 160.000 mensen te maken met een hersenziekte of een vorm van niet-aangeboren hersenletsel. Dat kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een ongeluk, zoals het geval is bij Joey. Omdat het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) de wetenschappelijke onderbouwing mist om de behandeling ook voor patiënten ouder dan 25 jaar aan te bieden, komt een groot deel van de patiënten terecht in het verpleeghuis. Daar ligt de focus vooral op de verzorging van de patiënt en zijn er slechts beperkte mogelijkheden voor revalidatie.

Door: Redactie Nationale Zorggids