Normal_uwv_uitkering

Sommige mensen hebben voor hun werk meer begeleiding of aangepaste werkplek nodig. Waar moet iemand zijn voor zo’n ‘beschutte’ werkplek? Voorheen ging dat via de gemeente. Vanaf 1 januari 2017 kunnen mensen voor beschut werk ook direct bij het UWV aankloppen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om eenvoudig inpakwerk, maar ook om hoogwaardig productiewerk, zoals het maken van printplaten. Dat meldt Ieder(in).

Het UWV beoordeelt of mensen in aanmerking komen voor zo’n werkplek. Dat is niet veranderd. Wel nieuw is dat een aanvraag voor beschut werk rechtstreeks kan worden ingediend bij het UWV. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor voldoende aanbod van beschutte werkplekken. 

Een beoordeling voor beschut werk is in te vullen via de website van het UWV. Deze dient vervolgens verstuurd te worden naar de uitkeringsinstantie. Bij een positieve beoordeling door het UWV gaat de aanvrager naar zijn of haar gemeente, waarbij samen bekeken wordt welk werk past voor hoeveel uur. Het is goed om te weten dat het gaat om een baan met salaris bij de gemeente of een andere werkgever, tegen in ieder geval het minimumloon. Tevens bekijkt de gemeente samen met de aanvrager welke extra begeleiding of aanpassingen van het werk nodig zijn, zodat het werk goed is uit te voeren.

Mensen die aanvullende vragen hebben over het aanvragen van een beoordeling voor beschut werk kunnen contact opnemen met hun gemeente, het UWV of met de onafhankelijke cliëntondersteuning in hun gemeente. 

Door: Redactie Nationale Zorggids