Logo_vgn_vereniging_gehandicaptenzorg_nederland_logo

Particuliere (woon)initiatieven van ouders van kinderen met een verstandelijke beperking lijken vooral te slagen als er goede communicatie en vertrouwen is. Dat stelt zorgorganisatie Amerpoort in Markant, het tijdschrift van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Er komen steeds meer ouderinitiatieven waarbij gezamenlijke zorg wordt ingekocht voor de kinderen, die bijvoorbeeld samen wonen in een speciale woning. Dit meldt VGN. 

De initiatieven komen voort uit de wens om kinderen in een huiselijke sfeer te ondersteunem en van zorg te voorzien. Een grote instelling vinden veel ouders geen geschikte plek, waardoor naar andere oplossingen wordt gezocht. Om zo’n wooninitiatief te laten slagen, is veel vertrouwen en communicatie nodig. Manager Han Westendorp zegt voortdurend in gesprek te zijn met de ouders over de dingen waar het echt om gaat. “En dat is vertrouwen”, zegt hij.

Om ouderinitiatieven te laten slagen, hebben ze bij Amerpoort een coördinator aangesteld om alles in goede banen te begeleiden. “Je moet iedere keer weer de tijd nemen om een initiatief neer te zetten dat precies past”, aldus Alphons Klarenbeek, de coördinator bij Amerpoort. Een wooninitiatief wordt helemaal op maat gemaakt en houdt rekening met de wensen van de bewoners, de ouders en de verwachtingen voor langdurige zorg. Ouders hebben in het begin veel energie om in het project te steken, maar het moet ook op de lange termijn haalbaar blijven.

Door goed te communiceren worden problemen direct aangepakt en kunnen ouderinitiatieven slagen. “Dat zorgt voor goede verhoudingen, dan kom je er altijd samen uit. Sterker nog, dan krijg je allemaal energie”, zegt Westendorp. In het begin is het vooral uitzoeken hoe je samen de beste woonomgeving kunt creëren. Met een beetje geven en nemen zijn er al vele mooie initiatieven opgezet waardoor ouders nauw betrokken zijn en blijven bij de zorg voor hun kind.

Door: Redactie Nationale Zorggids