Normal_lamp

Zorgboerderij Groot Schuttershoef in Leusden heropent morgen haar deuren met een wel heel bijzondere nieuwe toevoeging voor de bewoners. Iedere bewonder krijgt een persoonlijk lichtplan, waardoor de gemeenschappelijke ruimte juiste fel verlicht wordt of alleen zacht licht aanspringt. De bewoners van de zorgboerderij, onderdeel van zorginstelling Philadelphia, hebben een meervoudige beperking, waardoor zij vooral op hun zintuigen moeten terugvallen. Dit meldt Skipr. 

Met speciale lampen wordt per bewoner afgestemd hoe fel het licht moet worden. Deze lampen kunnen worden bestuurd met iPads. Ook de kleur van het licht kan hiermee worden afgestemd. Zo vinden sommige bewoners´snoezel-licht’ erg prettig. Het individuele lichtplan moet er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de bewoners met een meervoudige beperking zich rustig en op hun gemak voelen. Er zijn ook muzieklijsten gemaakt die kunnen worden afgespeeld in de zorgboerderij.

Op den duur moeten er zogenaamde ‘beacons’ komen die de bewoners aan hun rolstoel kunnen bevestigen. Hierdoor wordt via een signaal automatisch opgepikt welke bewoner in een ruimte is. Hierdoor hoeft de iPad op den duur niet meer gebruikt te worden om de voorkeuren van die bewoner in te schakelen.

Groot Schuttershoef onderging de afgelopen tijd een grote verbouwing. Morgen opent de zorginstelling haar deuren weer. Naast het individuele lichtplan is er ook een beleeftuin gerealiseerd voor de bewoners.

Door: Redactie Nationale Zorggids