Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

Een groot aantal Nederlanders met een lichte verstandelijke beperking (LVB) heeft moeite met stemmen omdat ze niet begrijpen hoe dat moet. Op de Landelijke Kiezersdag op 11 februari riepen de organisaties MEE NL, Ieder(in) en VGN de politiek op om deze mensen het recht te geven iemand mee te nemen in het stemhokje. Dat melden de samenwerkende organisaties.

Uit onderzoek onder mensen met een LVB blijkt dat zij graag willen stemmen, maar dat verkiezingsprogramma's als te lang en te moeilijk worden ervaren, het stembiljet als ontoegankelijk en de informatievoorziening als onvoldoende. Een oplossing hiervoor is dat een vertrouwenspersoon mee kan gaan in het stemhokje. 

De regel is dat kiezers bij het stemmen alleen moeten zijn in het stemhokje. Alleen mensen die door een fysieke beperking niet zelf hun stem kunnen uitbrengen, mogen hulp krijgen in het stemhokje. Kiezers met een verstandelijke beperking mogen dat niet. "Dit staat haaks op het VN-verdrag voor mensen met een beperking dat het afgelopen jaar in Nederland in werking is getreden. Toegankelijkheid is daarin één van de grondbeginselen. Dat geldt dus ook voor stemmen. De overheid heeft de verantwoordelijkheid dat mogelijk te maken", aldus Mirjam Sterk, directeur van MEE NL. 

Behalve voor hulp in het stemhokje, pleiten de organisaties ook voor toegankelijkere stembiljetten. Dit kan bijvoorbeeld door gebruikmaking van illustraties. Daarnaast moet er in het onderwijs voor jongeren met een verstandelijke beperking geïnvesteerd worden in het politiek bewust maken van deze groep.

Op zaterdag 11 februari gaven tien politieke partijen op de Landelijke Kiezersdag aan dat zij voor hulp in het stemhokje zijn voor mensen met een LVB. 

Door: Redactie Nationale Zorggids