Normal_handicap__down__arbeidshandicap__beperking

Hoewel cliënten met een verstandelijke beperking vaak voldoende dagbesteding hebben, vinden begeleiders in de gehandicaptenzorg wel dat dat de daginvulling meer persoonsgericht kan. Dat is echter moeilijk te bereiken voor begeleiders, door tijdstekort, een gebrek aan faciliteiten of onvoldoende scholingsmogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL. 

NIVEL ondervroeg tijdens een landelijke panel verpleging & verzorging aan begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking hoe zij de gehandicaptenzorg zien. Een merendeel van de begeleiders is van mening dat hun cliënt voldoende dagbesteding heeft. Iets minder dan de helft van de 126 respondenten vindt de daginvulling voldoende of goed. Een kleiner percentage is hier negatiever over.

Begeleiders vinden het soms moeilijk om genoeg tijd vrij te maken voor een zinvolle dagbesteding voor iedere cliënt. Vooral als zij alleen voor de groep staan, ‘s avonds of in het weekend. De helft van de respondenten vindt tevens dat er onvoldoende faciliteiten zijn voor daginvulling. In 18 procent van de tijd is het vervoer er naartoe een probleem.

Door: Redactie Nationale Zorggids