Normal_leerlingenvervoer_gehandicapte_leerlingen_speciaal_en_bijzonder_onderwijs

In januari trokken Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Ieder(in) aan de bel. Geld dat gebruikt wordt voor gehandicaptenvervoer, is eigenlijk bedoeld voor zorg. Door de lage vervoerstarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn zorgaanbieders en gehandicaptenvervoerders genoodzaakt om ritten goedkoper te maken. Voor het Algemeen Overleg van de vaste Kamercommissie waren onlangs drie moties ingediend betreffende het doelgroepenvervoer. De motie voor een versneld en verdiepend onderzoek naar de vervoerskosten bij dagbesteding is afgewezen. Dat meldt VGN.

Dat de motie van het CDA voor versneld en verdiepend onderzoek naar de vervoerskosten is verworpen vindt VGN jammer. De NZa had daardoor namelijk versneld nieuwe tarieven kunnen introduceren. “De VGN vindt dit een gemiste kans voor de politiek om een hoop onrecht en ellende als gevolg van de te lage vervoerstarieven versneld te repareren.”

Hoewel er de afgelopen jaren honderden taxibedrijven failliet zijn gegaan door de lage vervoerstarieven van de NZa, claimt deze dat het gehandicaptenvervoer geen hinder heeft ondervonden. De Zorgautoriteit liet al eerder weten dat de continuïteit van de zorg niet in het geding is. De tarieven voor het vervoer worden pas in 2019 herzien. 

Door: Redactie Nationale Zorggids