Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

Blinden en slechtzienden krijgen nog te weinig ondersteuning bij het stemmen. Nederland telt zo’n 350.000 mensen met een visuele beperking. Zij mogen iemand meenemen in het stemhokje, maar veel van hen willen dat niet. Mensen die bij een stembureau werken, zijn bovendien vaak niet goed geïnstrueerd over begeleiding in het stemhokje. PvdA-lid Sander Terphuis en de Oogvereniging hopen dat er snel een oplossing komt voor de visueel beperken die zelfstandig willen stemmen. Dat meldt de Volkskrant.

Hoewel begeleiding bij het stemmen is toegestaan bij blinden en slechtzienden, willen veel van hen dat niet, zegt de Oogvereniging. “Stemmen is iets van jezelf en anderen hebben daar niks mee te maken”, zegt Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging.

De afgelopen jaren is er wel gekeken naar de mogelijkheden voor zelfstandig stemmen met een visuele beperking, maar tot nu toe is daar niets mee gedaan. Zo zijn onder andere een stemprinter en een mal met gaatjes of braille om over het stembiljet heen te leggen de revue gepasseerd. Het huidige brede stembiljet is echter niet geschikt om een mal overheen te leggen. Tevens kwam het voorstel voor de stemprinter niet door de Tweede Kamer omdat het de kans om stemfraude zou vergroten. Ook waren de kosten voor de Kamer te hoog.

Het College voor de Rechten van de Mens beoordeelt op 15 maart de toegankelijkheid van de stembureau's in Nederland. Per gemeente dient 25 procent van de stembureau's toegankelijk te zijn. Hierbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van een loep en een uitvergroot stembiljet. Tevens moet de route naar het stembureau zichtbaar zijn voor slechtzienden. Borden die naar het stembureau wijzen moeten minimaal van A1-formaat zijn en alle tekst op de borden moet in hoofdletters worden geschreven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids