Normal_virtual_reality_kind

Kinderen met eenzijdige verlamming kunnen binnenkort waarschijnlijk revalideren met een virtual reality-bril (VR-bril). Gamen en spelen zijn voor kinderen leuker om te doen dan revalideren. De ontwikkelaars van de virtual reality-game wilden de revalidatie combineren met een virtuele spelomgeving. Tijdens het virtuele spel moeten de kinderen beide handen gebruiken om vooruitgang te boeken. Ze krijgen als het ware een spiegel voorgezet, die moet zorgen voor beweging van twee goede handen. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Het idee achter de virtual reality is spiegeltherapie, een therapie de gebruikt worden bij volwassenen met eenzijdige verlamming of fantoompijn. De spiegel kan invloed uitoefenen op het ontregelde hersengebied dat bij het geamputeerde lichaamsdeel hoort.

“Daarbij wordt een spiegel geplaatste tussen de normale arm en de verlamde arm. Bij beweging van de ‘goede’ arm, zie je in de spiegel beide armen normaal bewegen. Zo worden de hersenen misleid en verbetert de beweging van de verlamde arm of verdwijnen van fantoompijnen”, vertelt Hilde Van Waelvelde van de Universiteit van Gent.

Omdat spiegeltherapie bij kinderen minder effectief blijkt, hebben de onderzoekers een VR-bril ontwikkeld. De game is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die baat hebben bij de variant op spiegeltherapie. Via de bril wordt de beweging van de goede hand opgemeten, wat zich vertaalt in een beweging van beide handen in de virtuele omgeving. In februari is de prototype van game gepresenteerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids