Normal_keukentafelgesprek__wmo__notitieblok

Als het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt, is het niet nodig om een keukentafelgesprek te voeren met inwoners die al bekend zijn bij de sociale instanties. Dat laat de vereniging weten in een reactie op een verschenen rapport over de regeldruk binnen het sociaal domein van Adviescollege toetsing regeldruk Actal. Dit meldt Skipr. 

Keukentafelgesprekken worden gebruikt om vast te stellen of de persoon die zorg aanvraagt bij de gemeente daar ook recht op heeft en in welke mate. Wie dus al zorg krijgt, hoeft niet opnieuw zo’n gesprek te hebben, redeneert de VNG. De vereniging wil dan ook voorkomen dat deze regel wordt opgenomen in de Participatiewet, wat Actal adviseert. Alleen de eerste keer dat iemand een zorgaanvraag bij de gemeente doet, moet zo’n gesprek plaatsvinden.

Actal pleit in het rapport voor meer verbeteringen in het toegangsproces. Dit zou een integrale benadering voor groepen burgers in het sociaal domein mogelijk maken. Gemeenten hebben daarin al vooruitgang geboekt, maar het zou nog niet voldoende zijn. Ook doen gemeenten die niet allemaal op dezelfde wijze. Bovendien zou het makkelijk moeten worden voor instanties om gegevens uit te wisselen. Die uitwisseling geldt niet alleen voor het sociaal domein, maar ook voor zorgverzekeraars, zorgkantoren, zorgaanbieders en gemeenten.

Er is tegenwoordig veel te doen om de keukentafelgesprekken. Zo verdenkt FNV Zorg & Welzijn de gemeente Groningen ervan om 2.500 cliënten zomaar gekort te hebben in het aantal uren dat zij aan zorg krijgen, zonder dat die zorgbehoefte in een persoonlijk gesprek besproken is. De FNV heeft een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om erachter te komen hoeveel keukentafelgesprekken er daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Door: Redactie Nationale Zorggids