Normal_smartwatch2

Vijf hbo-studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben voor blinden en slechtzienden een speciale deurbel bedacht. Via een elektronische smartwatch kan met een specifiek trilsignaal worden aangeduid wie er voor de deur staat. Dat meldt Het Parool.

Via een vingerafdruk kan de persoon die aanbelt zichzelf kenbaar maken. Vervolgens wordt aan de hand van die afdruk een bepaald aantal trillingen afgegeven aan de doofblinde, zodat die precies weet wie er op bezoek komt. Bij het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden Bartimeús werd de nieuwe uitvinding onlangs gepresenteerd.

Het doel van de nieuwe techniek is om de zelfredzaamheid van doofblinden te bevorderen. Dankzij het trilsignaal weten ze wie er voor de deur staat. Zonder deze techniek is het niet duidelijk wie er aanbelt. Ook voor de veiligheid en de privacy van mensen biedt de smartwatch met trilling uitkomst. Multi Care Systems, dat voor doven en slechthorenden hulpmiddelen ontwikkelt, heeft inmiddels al contact opgenomen met de HvA.

Behalve de deurbel wordt nu ook nagedacht welke andere apparaten aangesloten kunnen worden via de smartwatch. Gedacht wordt aan rookmelders of babyfoons. Ook andere technieken die bijvoorbeeld specifiek gericht zijn op slechthorenden worden door de Amsterdamse studenten onder de loep genomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids