Normal_normal_rolstoel_hand_ouderen_bejaarden

Het College voor de Rechten van de Mens kreeg in 2016 meer meldingen over discriminatie dan de jaren ervoor. De meldingen gingen vooral over ongelijke behandeling vanwege ras, handicap en geslacht. Ongeveer 25 procent van de meldingen en vragen was afkomstig van mensen met een handicap of chronische ziekte die zich gediscrimineerd voelden. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens.

Vorig jaar kreeg het College tevens verzoeken om een uitspraak. Van de 463 verzoeken deed het een uitspraak in 151 zaken. 20 procent van de verzoeken ging over discriminatie bij een beperking of chronische handicap. Er kwamen bijna evenveel verzoeken binnen over rassendiscriminatie. Volgens het College reageren mensen vaak verschrikt op discriminatie en racisme, omdat de Nederlander zichzelf juist tolerant en modern vindt. “En vaak is het allemaal niet zo bedoeld”, zegt voorzitter Adriana van Dooijeweert.

Het College van de Rechten van de Mens verwijst naar het VN-vedrag voor de rechten van personen met een handicap. “Vol trots hebben we in het najaar 16 essentiële punten voor de naleving van het VN-verdrag handicap gepresenteerd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op dit moment inventariseert het College tegen welke problemen mensen met een beperking aanliepen tijdens de verkiezingen”, aldus Dooijeweert. 

Door: Redactie Nationale Zorggids