Logo_logo-innovatiefonds-zorgverzekeraars

Met de financiële hulp van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars wordt een nieuwe functie in het leven geroepen die jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) moet ondersteunen wanneer zij 18 jaar worden. De transitiecoach helpt de jongeren die na hun 18e verjaardag opeens veel meer verantwoordelijkheden krijgen en daar niet helemaal klaar voor zijn. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland.

De jongeren zijn in ontwikkeling nog helemaal niet klaar voor deze verantwoordelijkheden. Na hun 18e verjaardag moeten zij keuzes maken over school, werk en andere belangrijke zaken. Jongeren met een licht verstandelijke beperking hebben daar begeleiding bij nodig, maar krijgen die nu nog niet voldoende. De nieuwe functie moet hen daarin beter ondersteunen.

De functie wordt opgezet in samenwerking met Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, experts en met ervaringen van ouders en jongeren. De transitiecoach zal onder andere helpen bij het verbeteren van de zelfredzaamheid van de jongeren en het verminderen van barrières bij thema’s zoals school, werk, vrijetijdsbesteding en participatie.

Naast het opzetten van deze functie voor jongeren met een LVB, ondersteunt het Innovatiefonds Zorgverzekeraars nog meer specifieke projecten. Zo worden COPD-patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden middels een handboek beter onderwezen in hun ziekte. Dit moet onderbehandeling en verkeerd medicijngebruik tegengaan. Ook geeft het Innovatiefonds financiële steun bij het toepassen van zogenoemde stents bij een hersenaneurysma. Dat wordt in Nederland nog bijna niet gedaan, terwijl het een zeer succesvolle behandeling is.

Door: Redactie Nationale Zorggids