Normal_handicap__down__arbeidshandicap__beperking

Dat mannen en vrouwen met een verstandelijke beperking eerder komen te overlijden dan mensen zonder beperking, was al bekend. Maar Britse wetenschappers hebben nu ontdekt dat mannen met een verstandelijke beperking vier keer meer kans hebben om te overlijden aan zaadbalkanker dan mannen in de algemene bevolking. Nog niet eerder toonde wetenschappelijk onderzoek het verband tussen een verstandelijke beperking en het overlijden door kanker. Dat meldt Mednet. 

Mannen en vrouwen met een verstandelijke beperking overlijden vaak vroegtijdig door cardiovasculaire aandoeningen. De Britse onderzoekers wilden achterhalen wat het gevolg is van zaadbalkanker onder de mannen. Van de ruim 158.000 onderzochte mannen met een verstandelijke beperking, kregen er 331 in veertien jaar tijd zaadbalkanker. 32 van hen kwamen hierdoor te overlijden.

Deze statistieken zetten de onderzoekers tegenover de cijfers van de algemene bevolking, waar in een periode van veertien jaar 25.675 mannen zaadbalkanker hadden, waarvan er 713 stierven. Mannen zonder beperking sterven aanzienlijk minder vaak door kanker dan mannen met een beperking, zo luidt de conclusie.

“Zaadbalkanker is relatief zeldzaam, maar indien soortgelijke onevenwichtigheden van toepassing zijn op alle vormen van kanker, waarvan we vermoeden dat dit het geval is, zou dit een belangrijk probleem voor de volksgezondheid kunnen worden. We verwerken momenteel ook de gegevens over andere vormen van kanker, zoals prostaat-, borst- en dikkedarmkanker”, zegt hoofdonderzoeker Mehran Afshar van het St. George’s Hospital in London. 

Door: Redactie Nationale Zorggids