Normal_blind_blindestok

Bartiméus ontwikkelt samen met Geodan een ‘virtuele geleidelijn’ app. Met deze innovatieve applicatie op een smartphone kunnen mensen met een visuele beperking zich in de nabije toekomst veiliger, onafhankelijker en gemakkelijker verplaatsen in openbare ruimtes. Dat meldt Bartiméus.

Wat bijzonder is aan deze app is dat je binnen een paar minuten binnen een gebouw een virtuele geleidelijn kan maken, waarmee je op de centimeter nauwkeurig kan navigeren. Door gebruik te maken van de Google Tango technologie is er geen noodzaak voor een plattegrond van het gebouw, is er geen externe apparatuur nodig zoals bluetooth-bakens en worden alle berekeningen op de smartphone uitgevoerd. Daardoor is het mogelijk overal een virtuele geleidelijn 'aan te leggen' die is afgestemd op de voorkeuren van de gebruiker. De app is multi-inzetbaar en kan mensen die blind of slechtziend zijn in de nabije toekomst helpen met het vinden van de route in het ziekenhuis tot aan een lege stoel in een bioscoopzaal.

Kern van de virtuele geleidelijn is de Google Tango technologie, beschikbaar op de Lenovo Phab 2 Pro smartphone. Buiten de Lenovo smartphone is geen extra hardware nodig. Bij andere hulpmiddelen voor mensen die slechtziend of blind zijn is dit meestal wel het geval; De virtuele geleidelijn applicatie werkt op een standaard verkrijgbare smartphone: de Lenovo, wat de kosten enorm drukt; De techniek is zeer nauwkeurig; de positie en oriëntatie van het device kan tot op de centimeter worden bepaald.

Op de ZieZo-beurs op 24 en 25 maart liet Bartiméus een demoversie van de app zien aan bezoekers en de pers. De applicatie wordt nu verder (door)ontwikkeld met als uiteindelijk doel deze breed beschikbaar te stellen via app-stores. 

Door: Redactie Nationale Zorggids