Normal_copyright_stockfreeimages_rolstoel_parkeerplaats

Het is artsen gelukt om een prothese te maken voor mensen met een verlamming. Onderzoekers van de Case Western Reserve University in Amerika hebben een zogenoemde neuroprothese ontwikkeld die bij mensen met ruggenmergletsel weer reik- en grijpbewegingen met de armen mogelijk kan maken. Hoewel de techniek nog een aantal jaren op zich laat wachten voor gebruik op grote schaal, zijn de eerste resultaten positief. Dit meldt NU.nl.

Voor de test werden bij één patiënt 36 elektroden in zijn boven- en onderarm geplaatst. Deze elektroden kunnen impulsen vanuit het brein waarnemen waarmee de vingers, pols, elleboog en schouders bewogen kunnen worden. Het motorische zenuwstelsel van de patiënt wordt als het ware vervangen door de neuroprothese.

Onderzoeker Abidemi Bolu Ajiboye vermoed dat de neuroprothese binnen vijf tot tien jaar perfect uitgevoerd kan worden. Tot die tijd zal de patiënt die de proef onderging blijven meewerken aan het ontwikkelen van de speciale prothese. Het is zijn wens om bij te dragen aan de ontwikkeling ervan, om zo andere patiënten met ruggenmergletsel te laten profiteren van de techniek.

Door: Redactie Nationale Zorggids