Normal_geld_munten

Zilveren Kruis twijfelt over de toekomstbestendigheid van het huidige pgb-systeem. Norbert Hoogers, divisievoorzitter zorg en gezondheid bij de zorgverzekeraar, ziet te vaak gebeuren dat persoonsgebonden budgetten (pgb’s) onrechtmatig worden uitgekeerd. Bij Zilveren Kruis zou het gaat om 20 procent van de twaalfduizend pgb’s die de zorgverzekeraar uitkeert. Dat meldt Skipr.

De uitkering van de pgb’s is te fraudegevoelig, zowel intern als extern, aldus Hoogers. Zo kunnen zorgkantoren zelf bijvoorbeeld administratieve fouten maken en kunnen zorgaanbieders het geld uitgeven aan doeleinden waar het geld helemaal niet voor bedoeld is.

“Zelfs wanneer er een adequate in natura-oplossing is, wordt er toch vaak gekozen voor een pgb. Die vallen namelijk niet onder het budgettair kader, dus proberen aanbieders soms klanten naar het pgb te begeleiden om onder die kaders uit te komen. Bovendien is er geen sprake van een inkomensafhankelijke bijdrage”, licht Hoogers toe.

Soms komt het voor dat een budgethouder dusdanig afhankelijk is van een naaste/mantelzorger, dat het hele huishouden afhankelijk is van het persoonsgebonden budget dat maandelijks binnenkomt. Dit komt regelmatig voor, maar volgens Hoogers is het pgb geen uitkering.

Zilveren Kruis hoopt in de nabije toekomst preventief te werk te kunnen door eventuele problemen tijdens het contracteringsproces al aan te pakken, bijvoorbeeld door vooraf om een verklaring omtrent gedrag te vragen. En bij de keuze voor zorg in natura of pgb, wil de zorgverzekeraar eerder een vinger in de pap hebben. Wellicht zou het ook helpen als het tarief voor formele zorg in pgb lager wordt dan zorg in natura. “Door in natura werken aantrekkelijker te maken voorkomen je dat aanbieders via het pgb budgetplafonds proberen te ontwijken”, aldus Hoogers.

Door: Redactie Nationale Zorggids