Normal_geld__handboeien__fraude

De twee eigenaren van een zorgboerderij in het Groningse Beerta worden zeker vervolgd. Zij stalen het persoonsgebonden budget (pgb) van minstens tachtig cliënten met een verstandelijke beperking uit Groningen en Drenthe. Het stel stak jaarlijks vermoedelijk zo’n vier miljoen euro in eigen zak. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Twee medewerkers van de zorgboerderij trokken aan de bel toen ze merkten dat het pgb-geld niet terechtkwam waar het moest. De zorgkantoren van Menzis en Achmea hadden jarenlang niets door, omdat het werd verteld dat de cliënten op de zorgboerderij verbleven. Ze woonden echter elders. De man en vrouw ontvingen zelfs geld van ‘nepcliënten’, mensen die helemaal niet bekend waren bij de zorgboerderij.

Het is inmiddels drie jaar geleden dat het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM) een inval deed bij de zorgboerderij. Lange tijd bleef de zaak stilstaan, tot nu. Deze week bevestigt het Functioneel Parket dat het frauderende stel inderdaad wordt vervolgd. De twee klokkenluiders noemen het frustrerend dat het zo lang moet duren voordat er actie wordt ondernomen. “Bizar dat deze fraude nog niet bij de rechter ligt. Wat voor signaal geef je hiermee af”, vragen de twee zich af. Een woordvoerder van het OM snapt de frustratie, maar zegt dat oponthoud mogelijk bij de twee verdachten lag. 

Door: Redactie Nationale Zorggids