Normal_ricksen

Volgende week maandag zendt RTL 7 een documentaire uit over Fernando Ricksen, de oud-voetballer die lijdt aan ALS. De aandacht voor ALS mag weer groots en meeslepend worden, aldus Ricksen. In de documentaire staan de schijnwerpers op het huidige leven van de voormalig profvoetballer en gaat het over de moeilijke momenten in zijn leven. Dat meldt RTL Nieuws.

“Ik heb groots en meeslepend geleefd, deze documentaire is klein en kwetsbaar. Maar de aandacht voor ALS door deze documentaire mag van mij weer groots en meeslepend worden”, zegt Ricksen. Zijn leven als voetballer is breed uitgemeten in de media, evenals zijn verslavingen. Toen hij in 2013 aan tafel te gast was bij de Wereld Draait Door zag Nederland voor het eerst wat de spierziekte ALS met hem deed.

Acht maanden lang werd Ricksen gevolgd door de camera van RTL 7. Het publiek ziet maandag hoe hij wordt gevoed, aangekleed en gewassen en hoe vaak hij naar het ziekenhuis moet. Maar ook de ontmoeting met Cristiano Ronaldo is vastgelegd. Ricksens’ vrouw is tijdens de docu vooral aan het woord, want zelf is hij eigenlijk niet meer te verstaan. Zij praat voor hem en vertelt hoe hij wil laten zien wat ALS is en hoe het leven 'gewoon' doorgaat met de ziekte.

Ricksen maakte in 2013 bekend aan ALS te lijden. Hij speelde in het verleden bij Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Bovendien kwam hij twaalf keer uit voor het Nederlands elftal.

ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. De aandoening zorgt er geleidelijk voor dat de spieren steeds minder goed functioneren. Op een gegeven moment sterven de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam (onderste deel in de hersenen) af. Hersensignalen bereiken de spieren niet meer, waardoor zij niet meer kunnen bewegen. Alle spieren takelen af, behalve de hartspier. De meeste patiënten met ALS komen te overlijden door het uitvallen van de ademhalingsspieren, na een ziektebed van drie tot vijf jaar.  

De documentaire wordt uitgezonden op maandag 24 april om 22.00 bij RTL 7. 

Door: Redactie Nationale Zorggids