Normal_rolstoel22

Het VARA-programma Kassa lanceerde ongeveer twee weken geleden een campagne om aandacht te vragen voor ouders met een ernstig meervoudig gehandicapt kind (ZEMBV). Door gebruik te maken van de hashtag #ikziejewel hoopt Kassa de pamflet van Stichting 2CU onder de aandacht te brengen. In deze pamflet staan vijf actiepunten. Dat melden de Stentor en Kassa. 

De pamflet gemaakt door Stichting 2CU, een initiatief van Sarike de Zoeten die moeder is van een ernstig gehandicapte zoon, bevat vijf actiepunten: identificeer en erken de groep mensen met een ernstige meervoudige handicap, ondersteun het gezin, investeer in kennis en ervaringsdeskundigen. Ook wordt er gepleit voor minder bureaucratie in de gehandicaptenzorg en meer zorg op maat.

De Zoeten, moeder van de achttienjarige Bram, ziet dat er nu vooral veel aandacht is voor de ouderenzorg. Heel mooi, maar er is ook meer aandacht nodig voor mensen met een zeer ernstige of meervoudige beperking. 

Kassa ziet dat ouders van ZEMBV-kinderen door bureaucratie moeilijk vooruitgang boeken bij instanties en nog steeds stuiten op gebrek aan erkenning en begrip. En besloot daarom om het initiatief van De Zoeten te ondersteunen. Sinds het tv-programma de campagne heeft gelanceerd, hebben ruim een miljoen mensen meegedaan door het bericht te delen. 

“Al die aandacht is overweldigend en hartverwarmend. Ik ben in 2004 begonnen met actievoeren en nu lijkt er eindelijk iets los te komen. Ook in Den Haag. Hopelijk kunnen we Bram en zijn lotgenoten en al die gezinnen straks iets meer kwaliteit van leven geven”, zegt De Zoeten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids