Normal_handicap__rolstoel__kind__speciaal_onderwijs__beperking

Langdurige permanente zorg wordt door het Rijk betaald, maar langdurige zorg met uitzicht op verbetering wordt betaald door de gemeente of door de zorgverzekeraar. Door deze recente splitsing maken duizenden ouders van kinderen met een zware beperking zich zorgen over de vergoeding van de benodigde zorg. Voor veel van hen wordt de zorg niet vergoed door het Rijk, waardoor zij zijn aangewezen op de bereidheid van de gemeente. Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

De 3.300 thuiswonende kinderen met een beperking worden volgens het Rijk doorverwezen naar de gemeente omdat het lastig is om bij jonge kinderen vast te stellen of de zorg permanent is of niet. Om deze reden worden de ouders van deze kinderen dus doorgestuurd naar gemeenten die steeds minder geld hebben voor jeugdzorg. Bovendien lijkt de medisch specialistische kennis niet toereikend.

De strenge regels van het Rijken maken dat jonge kinderen met een beperking hiervan de dupe worden, zegt directeur Frank Bluiminck van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). “Terwijl veel van veel van die kinderen nu al duidelijk is dat ze de rest van hun leven continu hulp nodig hebben. Ouders hebben moeite hun weg te vinden in het systeem en worden van het kastje naar de muur gestuurd”, aldus Bluiminck.

Het is aan de betrokken overheden om een oplossing te vinden voor ouders en kinderen die in deze gevallen tussen wal en schip komen te vallen, vindt VGN. Hoe dit er nu precies aan toegaat is onbekend. Demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid laat weten dat hiervoor afspraken zijn gemaakt. Een evaluatie over de recente veranderingen in de langdurige zorg wordt binnenkort aan de Tweede Kamer overhandigd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids