Logo_logo_vng-logo

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt het kabinet voor een verlichtingsbudget. Een budget waar gemeenten onder voorwaarden een beroep op kunnen doen wanneer zij kampen met financiële tekorten in het sociaal domein. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Gemeenten verwachten ook dit jaar weer tekorten in het sociaal domein. De VNG pleit daarom voor vijf maatregelen waarmee deze tekorten enigszins opgevangen kunnen worden. Het is nu aan het kabinet om ervoor te zorgen dat de transitie en transformatie van de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, ouderenzorg en inkomen niet in het geding komt, vindt de koepelorganisatie. 

De budgetten die worden verstrekt moeten aansluiten op de taken van de gemeente, maar de bestaande tekorten worden hiermee nu al gecompenseerd. “Het tekort op de BUIG bijvoorbeeld, is in 2016 al 270 miljoen euro, waardoor 250 gemeenten aanspraak zullen maken op het door het kabinet ingestelde vangnet dat bedoeld was  voor uitzonderlijke gevallen”, zegt VNG. BUIG is geld dat het Rijk aan gemeenten verstrekt voor onder andere sociale uitkeringen. VNG wil dat het huidige verdeelmodel verbeterd en eventueel hernieuwd wordt.

In totaal stelt VNG vijf randvoorwaarden die nodig zijn voor een succesvolle transformatie van het sociaal domein. De vijf punten zijn terug te vinden op de website van de organisatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids