Normal_stoplicht_groen

Ouderen, invaliden en blinden in Tilburg die op één van de drukste kruispunten van de stad willen oversteken, hebben daar sinds gisteren meer tijd voor gekregen. Een app op hun telefoon zorgt voor herkenning bij het stoplicht, die vervolgens langer op groen blijft staan. Dat meldt RTL Nieuws. 

Wie een trager tempo heeft of kampt met een lichte handicap, had op het kruispunt waar de Hart van Brabantlaan samenkomt met de St. Ceciliastraat problemen om op tijd aan de overkant te komen. Dynniq ontwikkelde een app voor ouderen en beperkten die ervoor zorgt dat het stoplicht hen herkent.

Als de pilot in Tilburg na drie maanden succesvol blijkt, wordt de app verder uitgerold. “Over twintig jaar zijn alle individuele weggebruikers te herkennen en kunnen we het verkeer daarop aanpassen”, zegt Martin de Vries, productmanager bij Dynniq.

Binnen de huidige pilot in Limburg wordt enkel gekeken naar de meerwaarde van de app voor mensen die slecht ter been zijn (van een beetje slecht tot heel slecht) en visueel beperkten. De app heeft een extra functionaliteit voor blinden. Deze zorgt er in de avonduren namelijk voor dat de rateltikker van het stoplicht weer aangaat, zodra iemand met beperkt zicht in de buurt komt. De rateltikker gaat normaal gesproken ‘s avonds uit. De app staat altijd op de achtergrond aan. Er hoeft dus niet op een knopje gedrukt te worden door degene die er gebruik van maakt.

Door: Redactie Nationale Zorggids