Normal_handicap__down__arbeidshandicap__beperking

Het is de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gelukt om het zorgprofiel niet leidend te maken als het gaat om de invulling van dagbesteding. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wilde voor 2018 enkel uitgaan van het zorgprofiel van de cliënt, wat volgens de VGN de keuzevrijheid zou beperken. Dit meldt VGN. 

De keuze om het zorgprofiel los te koppelen van de invulling van dagbesteding, zou voor de cliënten goed nieuws zijn. Nu wordt niet alleen gekeken naar de zorgbehoeften van het individu, maar ook naar de groepsgrootte. Deze is namelijk bepalend wanneer gekeken wordt welke zorg geleverd kan worden aan zo’n groep. Met het volgen van het zorgprofiel werd alleen gekeken naar de gemiddelde groepsgrootte, terwijl daar geen rechten aan ontleend kunnen worden als er meer of minder mensen met een beperking in zo’n groep zitten.

Het overleg vond plaats tussen de VGN, de NZa, Zorgverzekeraars Nederland en zorgkantoren. De regels rondom dagbesteding voor verblijf en voor het modulair pakket thuis (MPT) zouden gelijk getrokken moeten worden. Bij het MPT werd al uitgegaan van de groepsgrootte in plaats van het zorgprofiel. Dit geldt nu ook voor dagbesteding voor verblijf.

Deze beslissing is ook opgenomen in de beleidsregel ‘Prestatiebeschrijvingen en tarieven Zorgzwaartepakketten’ en in de beleidsregel ‘Volledig Pakket Thuis’. Overigens wordt de indeling voor licht, midden en zwaar nog steeds aangehouden om de cliënt in de juiste groep te plaatsen. Daarvoor wordt ook het zorgprofiel geraadpleegd. Een combinatie van zowel zorgprofiel als de groepsgrootte zou volgens de VGN de beste manier zijn om dagbesteding vorm te geven.

Door: Redactie Nationale Zorggids