Normal_ziekenhuis_patient_ziekenhuisbed

De wachttijden in Nederlandse ziekenhuizen nemen almaar toe. Patiënten moesten afgelopen maart bij 16 procent van de door RTL onderzochte behandelingen zeven weken of langer wachten op een behandeling of opname. Deze wachttijd overschrijdt de afgesproken norm. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens de norm mogen patiënten maximaal zeven weken wachten op een behandeling of opname. Nu blijkt dat ziekenhuizen deze norm overschrijden. De wachttijden zijn in vier jaar tijd niet zo lang geweest. Voor een staaroperatie in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) moesten patiënten dertig weken wachten. Wie zijn galblaas wilde laten verwijderen in het Haga Ziekenhuis moest een half jaar wachten.

Waarom de wachttijden steeds langer worden is onbekend. Zorgeconoom Marcel Canoy wijst met de vinger naar diverse betrokken partijen als zorgverzekeraars, de politiek en de ziekenhuizen zelf. “Die onderhandelen met elkaar en gaan dus naar elkaar wijzen bij dit probleem. Met de patiënt als de dupe”, aldus Canoy. Zorgverzekeraars zijn in deze gevallen bemiddelaar. Dus wie er binnen zeven weken geholpen moet of wil worden, kan daar terecht voor een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids