Normal_leerlingenvervoer_gehandicapte_leerlingen_speciaal_en_bijzonder_onderwijs

Bus en treinvervoer moet ‘designed for all’ zijn. Wanneer het openbaar vervoer ontoegankelijk is, dan moet voor mensen met een beperking een goed bereikbaar en eenvoudig alternatief voorhanden zijn. Dit schrijven Ieder(in), ANBO en de Oogvereniging in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt Ieder(in). 

Op 18 mei praat de Tweede Kamer over doelgroepenvervoer. Met de brief pleiten de organisaties onder andere voor het regelen van de financiële afhandeling van vervoersregelingenaan de achterkant. Ze willen dat er pilots komen voor ‘persoonsvolgende voorzieningen’. Ook moet er voor een eenmalige indicatie gezorgd worden die toegang geeft tot alle vormen van doelgroepen vervoer.

De organisaties vinden tevens dat ontoegankelijk openbaar vervoer niet zou mogen leiden tot het terug moeten naar een Wmo-voorziening. Het doelgroepenvervoer mag bovendien niet duurder worden dan het OV wanneer er geen toegankelijke bus- of treinvoorzieningen zijn. Ieder(in), ANBO en de Oogvereniging hopen dat het openbaar vervoer zo klantvriendelijker en eigentijdser wordt. De ruimt twee miljoen beperkten in Nederland ervaren nu niet de keuzevrijheid die zij zouden moeten hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids