Normal_huishoudelijke_hulp_thuiszorg_schoonmaken

Schoonmaakbedrijf Asito heeft ongeveer duizend werknemers met een arbeidsbeperking of andere afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Vorige week lanceerde de organisatie het ‘Witboek Inclusief Ondernemen’ die is overhandigd aan de Tweede Kamer. Vakbond FNV twijfelt echter aan de motieven van Asito. Want het bedrijf krijgt subsidies en bonussen voor het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat meldt Tubantia. 

“We zagen onlangs in Zwolle dat reguliere schoonmaakkrachten werden vervangen door bijstandsgerechtigden, die onder Asito-vlag een jaar lang gratis aan de slag gingen. Onder het mom van stage. Zo werd de enge kansarme vervangen door een nog goedkopere andere kansarme”, zegt FNV Schoonmaak-bestuurder Renate Bos. Ze hoop dat deze mensen wel onder de schoonmaak-cao vallen. Waar de vakbond met name over struikelt is dat reguliere werknemers worden vervangen door mensen die gratis of goedkoper werken.

Asito is aan de andere kant trots op wat ze bereikt hebben en mensen een plek middenin de maatschappij kunnen geven. Volgens het schoonmaakbedrijf voldoen alle duizend werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de normen van de zogenoemde Prestatieladder Sociaal Ondernemen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids