Normal_arrestatie_politie_justitie_dief_handboeien

Mensen die verward gedrag vertonen hebben vaak een verstandelijke beperking. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt het belangrijk dat er in de aanpak tegen verward gedrag aandacht wordt besteed aan de beperking. Dat meldt VGN.

De vereniging vraagt aandacht voor het verhaal van Ans Broelman die onderweg op haar scooter middenin een verkeerscontrole belandde. Ze werd aangesproken op het feit dat ze zonder verzekeringsplaatje reed. Zij wist echter niet dat dat moest. Haar scooter werd vervolgens in beslag genomen, zij werd gearresteerd en in een cel gezet onder de noemer ‘verward persoon’.

Broelman deed hiervan een melding bij het Schakelteam verwarde personen die werkt aan een landelijke aanpak voor verward gedrag. “Aanvankelijk waren we vooral georiënteerd op psychiatrie. Ik ben me er nooit van bewust geweest dat een groot deel van de mensen met verward gedrag een verstandelijke beperking kan hebben”, reageert Onno Hoes, voorzitter van het schakelteam.

Uit een onderzoek van het Erasmus MC blijkt 29 procent van de dak- en thuislozen een verstandelijke beperking te hebben. Onder mensen bij het Leger des Heils loopt dit percentage op naar 40 procent. 

Door: Redactie Nationale Zorggids