Logo_vgn_vereniging_gehandicaptenzorg_nederland_logo

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en brancheorganisatie ActiZ willen voor 2018 landelijke, uniforme, vaste en reële tarieven voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarom hebben zij Wlz-uitvoerders opgeroepen om hun besluit tot het regionaal vaststellen van de tarieven te herzien. Ook hekelt de vereniging de administratieve lasten die met het nieuwe inkoopbeleid in stand gehouden worden. Dit meldt VGN. 

Eerder lieten de zorgkantoren juist weten voor een landelijk uniform tarief te zijn. Daar wordt nu echter van afgeweken. Door uniforme tarieven is er meer ruimte voor samenwerking en werken op basis van vertrouwen. De VGN streeft naar een uniform, regelarm en meerjarig inkoop beleid. Hierdoor zijn er minder regels, minder administratieve lasten en meer tijd voor de cliënten.

Ook zou in het inkoopbeleid voor de Wlz meer aandacht moeten komen voor persoonsvolgende bekostiging. Hiermee beslist de cliënt waar hij zijn zorg wil afnemen en krijgt de zorgaanbieder daarvoor betaald binnen de beschikbare contracteerruimte. De zorgkantoren nemen dit principe steeds vaker op in hun reguliere inkoopbeleid, maar binnen de Wlz is besloten het eigen beleid te blijven voeren, zonder persoonsvolgende bekostiging.

Laten vandaag zullen de zorgkantoren en Zorgverzekeraars Nederland bekend maken wat de definitieve tarieven worden. Het inkoopbeleid voor de Wlz hangt af van de invulling van het landelijke Wlz-inkoopkader 2018 en het individuele inkoopbeleid van zorgkantoren.

Door: Redactie Nationale Zorggids