Normal_geld_briefgeld

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil sjoemelende zorgaanbieders strenger aanpakken. Zorgaanbieders die frauderen hoeven nu slechts het onterechte gedeclareerde bedrag terug te betalen aan de gedupeerde gemeenten. De VNG pleit voor hogere boetes, want de huidige maatregelen zijn niet afdoende. Dat meldt Trouw. 

Sinds de overheveling van onder andere de thuiszorg en jeugdzorg naar gemeenten in 2015, hebben zeventig gemeenten een melding van complexe fraude gedaan bij VNG. Soms gaat het om slechte zorg, soms gaat het nog verder en maken zorgbestuurders pgb-gelden afhandig van hun cliënten zonder dat zij daarvoor zorg retour krijgen.

Sinds kort worden cliënten hier niet meer persoonlijk aansprakelijk voor gehouden, maar volgens het Kenniscentrum Handhaving en Naleving van de VNG is er meer nodig om zorgfraude tegen te gaan. Zorgaanbieders worden namelijk niet echt gestraft wanneer zij alleen het onterecht gedeclareerde geld hoeven terug te betalen. Hoge boetes moeten ervoor zorgen malafide organisaties voelen dat zij iets verkeerd hebben gedaan.

Ook de controle op fraude kan beter, vindt Ad van Mierlo van het Kenniscentrum. Ongeveer 20 procent van de 388 Nederlandse gemeenten heeft nog geen toezichthouder aangesteld en een andere  20 procent van de gemeenten is juist actief bezig met fraude. 

Door: Redactie Nationale Zorggids