Normal_beperking_handicap_rolstoel

De inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) levert op jaarbasis 700 FTE aan banen op, waarvan inmiddels ruim een kwart wordt ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Sustainability in opdracht van Wecycle, de stichting die de inzameling en recycling van e-waste in Nederland regelt. Dit meldt Wecyle.

Uit het KPMG-onderzoek blijkt dat de recycling van e-waste zich niet alleen vertaalt in hergebruik van grondstoffen maar ook in werkgelegenheidsperspectief, zo stelt Jan Vlak, algemeen directeur van Wecycle. “Daarbij is ons doel deze activiteiten als onderdeel van de circulaire economie te verbinden met een sociaal rendement. En op die FTE banen kunnen we rustig een vermenigvuldigingsfactor van drie zetten als we deze uitdrukken in het aantal mensen dat we weer aan het werk helpen.” Via sorteren en demonteren in een Wecycle Service Center, stromen nu jaarlijks 50 tot 60 mensen door naar de reguliere arbeidsmarkt.

Het onderzoek toont aan dat Wecycle in totaal 677 FTE bij haar partners creëert. Het aantal (SROI) banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is goed voor 27 procent van de gecreëerde werkgelegenheid. Het hoogste aandeel SROI wordt gecreëerd bij het sorteren (44 procent) en handmatig verwerken (50 procent) van e-waste.

Jan Vlak: “Samen met betrokken gemeenten, onze partners en de overheid hebben we met de centers faciliteiten in handen om een extra sociale impuls te geven aan de maatschappij en in het bijzonder een bijdrage te leveren aan de taakstelling die de overheid zich heeft gesteld om 100.000 nieuwe banen te creëren voor mensen die moeizaam aan het werk komen. De cijfers geven onze partners goed inzicht in welke onderdelen van de recycleketen en bij welke afvalstromen de meeste van die banen in de nabije toekomst gecreëerd kunnen worden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids