Logo_fnv_logo

Met de actieslogan ‘VNG aan zet, cao voor P-wet’ vragen de FNV en tientallen werknemers met een arbeidsbeperking op dinsdag 13 juni de deelnemers van het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aandacht voor goede collectieve arbeidsvoorwaarden (cao) voor mensen die vallen onder de Participatiewet. Met fatsoenlijke afspraken over loon, reiskosten, verlof, ontwikkeling en pensioen. Dat meldt FNV. 

Peter Wiechmann, bestuurder FNV Overheid: “De Participatiewet is in 2015 van kracht geworden, maar voor deze werknemers is er landelijk nog altijd niets geregeld aan arbeidsvoorwaarden. De VNG kan deze groep niet blijven negeren, dus wij vragen hen vandaag de bal op te pakken."

Op dinsdag 13 juni vragen tientallen medewerkers met een arbeidsbeperking de 2.500 bestuurders op het VNG-jaarcongres ‘kleur te bekennen’. Door middel van gekleurde ballen vragen zij hen aan te geven wat ze vinden dat er voor werknemers, met een arbeidsbeperking of niet, moet worden geregeld: loon, reiskosten, verlof, ontwikkeling en/of pensioen. De uitkomst wordt symbolisch aan het eind van de dag uitgereikt aan Huib van Olden, voorzitter werkgeversonderhandelingsdelegatie sociale werkvoorzienining, en Roel Cazemier, voorzitter College van Arbeidszaken van de VNG.

FNV vindt dat iedere werknemer in Nederland recht heeft op volwaardige arbeidsvoorwaarden, ook werknemers met een arbeidsbeperking. Toch hebben de gemeenten, verenigd in de VNG, enkele jaren geleden besloten dat er geen cao moet komen voor werknemers op deze ‘beschutte werkplekken’. Vanaf de komst van de Participatiewet in 2015 zijn er wel werknemers aan de slag gegaan, maar nog steeds zijn er voor deze groep mensen geen afspraken gemaakt over arbeidsvoorwaarden.