Logo_prokkel-logo

De Prokkelweek is gisteren weer van start gegaan. De Prokkelweek 2017 is loopt van 12 tot en met 17 juni. In deze week zijn er ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperkingen, op het werk, in de buurt, op school of in het bedrijfsleven. Ook nodigen bedrijven en overheden tijdens deze week mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Dit meldt Prokkel.

Tijdens de Prokkelweek ontmoeten mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar tijdens prikkelende ontmoetingen, ofwel Prokkels. In negen jaar tijd is het initiatief uitgegroeid tot een evenement dat door duizenden Nederlanders wordt omarmd. Meer dan tweeduizend mensen met een verstandelijke beperking lopen een dag stage in het bedrijfsleven of bij de overheid. Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen komen mensen met en zonder beperking samen. Om met elkaar te sporten, te zingen, te koken, te eten of een les te volgen. 
 
Bedrijven, gemeenten en organisaties vanuit het hele land doen vanmiddag mee aan de ProkkelSterrenslag, traditioneel dé landelijke start van de Prokkelweek. Zij vormen teams met cliënten van zorginstellingen en leerlingen van het speciaal onderwijs. Elk team bestaat uit mensen met en mensen zonder verstandelijke beperking. Het gaat om samen sportief bezig zijn en zo elkaars mogelijkheden leren kennen.
 
Alle Prokkels die aangemeld worden, dingen automatisch mee naar een nominatie voor de Gouden Prokkel. Een onafhankelijke selectiecommissie, bestaande uit zes professionals, kiest welke Prokkels er een nominatie verdienen. Er zijn drie categorieën Gouden Prokkels, namelijk Prokkelen in de samenleving, Mensenrechten Prokkel en Innovatief / OriginaliteitsProkkel.
 
De Prokkelweek wil aandacht vragen voor de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week per jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie.

Door: Redactie Nationale Zorggids