Normal_euro_geld_betalen__4_

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat ze de risicoverevening voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) wil aanpassen. Verzekeraars krijgen hiermee een hogere bijdrage voor chronisch zieke verzekerden. Voor gezonde verzekerden krijgen de zorgverzekeraars echter een kleinere bijdrage. Dat meldt Zorgwijzer.

Schippers wil de risicoverevening aanpassen zodat deze meer in lijn is met de doelmatigheid en de solidariteit die het huidige zorgstelsel nastreeft. Per 2018 krijgen verzekeraars een hogere vereveningbijdrage, maar voor gezonde verzekerden krijgen zij ongeveer 200 euro minder per persoon. Nederland telt zo’n 8,5 miljoen gezonde verzekerden.

De maatregel die Schippers voor ogen heeft, zorgt ervoor dat verzekeraars hun pijlen richten op chronisch zieken. Zo zou het kunnen dat de zorgverzekeraars de  medische selectie bij aanvullende verzekeringen opheffen.

Indien de plannen doorgang vinden, betekent dit ook het één en ander voor de intensieve zorg voor kinderen, want ook hier worden veelal hoge zorgkosten gemaakt. Als het aan Schippers ligt wordt ook de compensatie voor baby’s aangepast, waardoor verzekeraars meer openstaan voor het verzekeren van de zwangere vrouw. De exacte plannen voor de aanpassing van de risicoverevening worden na de zomer bekendgemaakt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids