Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Zorgcompaan uit Ommeren biedt Oost-Europese au pairs aan die mensen met een beperking thuis helpen. Deze au pairs zijn een stuk goedkoper dan Nederlandse zorgverleners. Iets wat Lilian Marijnissen van de SP valse concurrentie noemt. José Cobussen daarentegen, heeft haar au pair nodig. Dat meldt Omroep Gelderland. 

“De au pairs hebben mijn leven teruggegeven. Ik word nu als mens gezien. Ik heb zeven jaar in een verpleeghuis gewoond en dat was vreselijk. Ik ga nooit meer terug naar het verpleeghuis, want dat wordt mijn dood. Ik heb nu mijn eigen regie”, aldus Cobussen over haar au pair. Ze vindt het dan ook geen probleem dat ze Engels moet spreken. Cobussen wil dat de wetgeving zo wordt aangepast dat Oost-Europese au pairs in de zorg hier aan de slag kunnen.

Nederlandse hulp zou Cobussen 11.000 euro per maand kosten, waarbij ze in contact staat met plusminus tien verschillende mensen. Op dit moment betaalt ze maandelijks 3.500 euro en ontvangt ze zorg van slechts één persoon. Het gaat hierbij overigens niet over medisch zorg, deze vorm van zorg wordt geregeld door de assistent van haar huisarts. Wel wordt Cobussen door haar au pair geholpen bij het douchen, met naar het toilet gaan en aankleden.

SP’er Marijnissen wil dat zorg-au pairs geen ruimte meer krijgen in Nederland. Zij en de VVD zijn bovendien van mening dat iedere zorgverlener die in Nederland werkt de taal spreekt. Daar is demissionair staatssecretaris Van Rijn het mee eens. Ook hij ziet de buitenlandse zorg-au-pairs als oneerlijke concurrentie, maar heeft er tot op heden niets aan gedaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids