Normal_politie

De gemeente Arnhem heeft gisteren officieel aangifte gedaan van fraude tegen zorginstelling De Zorgdrager. De zorginstelling zou pgb-gelden hebben verduisterd. Geld dat eigenlijk bedoeld is voor cliënten zodat zij hun eigen zorg kunnen inkopen. Dat meldt de Gelderlander.

Voorafgaand aan de aangifte kreeg de gemeente ernstige signalen van clietnen en sociale wijkteams dat er iets mis was met de pgb-gelden en dat daar misbruik van werd gemaakt. De gemeente zette toen onmiddellijk de betalingen stop. Om fraude met pgb’s en zorg in natura tegen te gaan gaat Arnhem een handhavingsteam opzetten.

De Zorgdrager is in juni failliet verklaard. Al eerder bleek dat al het personeel zich had ziek gemeld omdat zij geen salaris meer kregen. Niet alleen de gemeente Arnhem stopte de met de betalingen, ook twee zorgverzekeraars weigerden De Zorgdrager nog te betalen. Cliënten en personeelsleden zeggen bovendien dat de huur voor de woningen van de instellingen al maandenlang openstaat. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt een onderzoek in naar de misstanden bij De Zorgdrager.

De zorginstelling bracht 43 licht verstandelijk beperkte jongeren, ex-verslaafden, tienermoeders en jongeren met gedragsproblemen onder in huurpanden. De woonruimtes werden doorverhuurd aan de cliënten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids